Polévky

Polévka Aliotta

400 g ryby, 30 g oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, 2 žloutky, citrónová šťáva

Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme na jemno nasekaný česnek, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Dále přidáme na kousky nakrájené maso ze dvou i více druhů ryb, petrželku a vaříme mírným varem 20 minut. Uvařené ryby vyjmeme a polévku odstavíme. Žloutky rozkvedláme v troše vývaru, vlijeme do polévky a vše ochutíme citrónovou šťávou. Už nevaříme. Ryby podáváme samostatně.

Česká vánoční polévka

2 hlavy z kapra, odřezky, vnitřnosti, 500 g jiných ryb (např. lín), 1 cibule, 150 g másla, 300 g kořenové zeleniny ( tj.mrkev, petržel a celer), pepř, zázvor, sůl, 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku, petrželka, případně 60 g hrachu

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a na jemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když je zelenina zahnědlá, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra a jiné očištěné ryby. Vše vaříme asi 30 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem. Zároveň samostatně uvaříme rybí vnitřnosti a vlijeme do polévky. Poté vše zahustíme světlou jíškou, povaříme ještě asi 10 minut, odstavíme, přidáme petrželovou nať a podáváme. Polévku můžeme vařit i s několika lžícemi předmáčeného hrachu. Přidat můžete také osmaženou housku nebo chléb.

Ďábelská polévka z kapra ( 6 porcí )

1 kg kapra (1 menší kapr ), 1 větší cibule, 12 g mleté papriky, 15 g sádla, sůl, feferonka, petrželka

Na kolečka nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, vmícháme papriku a zalijeme vodou. Přidáme kapří hlavu a odřezky a vaříme asi 30 minut. Maso z kapra nakrájíme na úzké porce, osolíme a necháme chvilku odležet. Vývar přecedíme, přidáme porce kapra a vaříme do měkka asi 15 minut na mírném ohni. Samostatně uvaříme rybí vnitřnosti a přilijeme do hotové polévky. Polévku nemícháme, abychom neporušili porce kapra. Před podáváním přidáme do polévky feferonku a zelenou petrželku nebo pažitku.

Polévka Kalja

800 g tučnějších ryb, hlavy a odřezky, 100 g petržele a mrkve, 2 brambory, 1 cibule, 1 kyselá (ne sladkokyselá) okurka, 100 ml okurkového nálevu, 5 zrnek pepře, 1 bobkový list, 1 pórek, citrónová šťáva, sekaný kopr, šafrán, sušený estragon, sůl

Nejdříve uvaříme hlavy, odřezky a zeleninu. Do přecezeného vývaru přidáme okurkový nálev, okurku nakrájenou na kostky, rozkrájené ryby a koření a vše povaříme asi 15 minut. Před dokončením přidáme nakrájený pórek, který asi 5 minut povaříme. Polévku odstavíme, přidáme citrónovou šťávu, šafrán, estragon a sůl a necháme ustát.

Mořská polévka po česku

400 g rybího filé, 60 g oleje, 1 cibule, kari koření, šafrán, 1 kostka Masoxu, 100 g kořenové zeleniny, 1 stroužek česneku

Cibulku s trochou kari koření zpěníme na oleji a zalijeme horkou vodou. Přidáme kousky rybího filé, kostku Masoxu, uvařenou a na nudličky nakrájenou zeleninu a nakrájený česnek. Vaříme asi 20 minut. Polévku dochutíme šafránem.

Pikantní kapří polévka

350 g vykostěného rybího masa, hlava, odřezky, 1 cibule, 20 g másla, 30 g rajčatového protlaku, 3 menší sladkokyselé okurky, 30 g kaparů, citrónová šťáva, kopr, pepř, sůl

Z hlavy a odřezků připravíme vývar. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle do růžova, zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a povaříme. Do vařícího základu přidáme na kostky nakrájené maso, nadrobno nakrájené okurky, nakrájené kapary, pepř a sůl a zvolna vaříme na mírném ohni 10 minut. Před podáváním ochutíme citrónovou šťávou a sekaným koprem ( případně petrželkou).

Pikantní rybářská polévka

1 kg kapra ( 1 kapr), 1 větší cibule, 12 g mleté papriky, 15 g sádla, sůl, feferonka, petrželka

Na kolečka nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, vmícháme papriku a zalijeme vodou. Přidáme kapří hlavu a odřezky a vaříme asi 30 minut. Maso z kapra nakrájíme na úzké porce, osolíme a necháme chvíli odležet. Vývar přecedíme, přidáme porce kapra a vaříme do měkka asi 15 minut na mírném ohni. Samostatně uvaříme rybí vnitřnosti a přilijeme do hotové polévky. Polévku nemícháme, abychom neporušili porce masa. Před podáváním přidáme do polévky feferonku a petrželku ( nebo pažitku ).

Novinky