Kapr

Kapr na rožni

4 porce kapra, 60 g oleje, 2 lžíce bílého vína, 80 g másla, sůl, polovina citrónu
Bylinkové máslo : cibule, zelená petržel, kapary, kyselá okurka, sardelová pasta, citrónová šťáva, sůl, nakládané houby

Kapra očistíme, osušíme a na rozpáleném oleji opečeme rychle po obou stranách. Nakonec přidáme bílé víno, osolíme a velmi krátce do měkka podusíme. Na talíři ozdobíme bylinkovým máslem. Poléváme vlastní šťávou.
Bylinkové máslo : máslo ušleháme do pěny, všechny přísady pokrájíme na jemné kostičky, promícháme a utvoříme s máslem váleček, který necháme zatuhnout v ledničce. Ozdobíme, nožem pak z válečku krájíme kolečka, která klademe na jednotlivé porce.

Kapr na černo

600 g kapra, 60 g kořenové zeleniny, 20 ml octa, 1 menší cibule, divoké koření ( celý pepř, nové koření a bobkový list ), 1 citrón, sůl, 12 g strouhaného perníku, 20 g cukru, 20 g švestkových povidel, 20 ml červeného vína, 15 g rozinek, 10 g mandlí, 20 g sušených švestek, 60 g másla

Zeleninu nakrájíme na kolečka, dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přidáme ocet, cibuli, všechno koření, citrónovou kůru a sůl a povaříme. Do vařícího vývaru vložíme porce kapra a vaříme 12 minut. Vařenou rybu vyjmeme a dáme na mísu. Do trochy vývaru dáme nastrouhaný perník a dobře zamícháme. Přidáme polovinu karamelového cukru, povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Omáčku přecedíme, ochutíme druhou polovinou karamelového cukru, citrónovou šťávou, spařenými mandlemi, rozinkami a sušenými švestkami, přidáme máslo a povaříme. Do omáčky vložíme uvařenou rybu.
Ryba je chutnější, připravíme-li ji den předem. Pokrm pak ohříváme v parní lázni, aby se ryba nerozpadla.

Kapr na česneku

600 g kapra, sůl, pepř, 60 g oleje, 50 g česneku, 50 g másla

Osolené a opepřené porce ryby zvolna opečeme na oleji, pak je zastříkneme trochou vody a dopečeme do měkka. Nakonec přidáme třený česnek a máslo, které necháme jen rozpustit. Porce ryby na talíři přelijeme šťávou.

Kapr pečený na houbách

800 g kapra, sůl, 50 g oleje, 1 cibule, 300 g hub ve sladkokyselém nálevu, citrón, 2 vejce natvrdo, pažitka

Osolené porce kapra opečeme po obou stranách na oleji. Rybu vyjmeme, přidáme kolečka cibule a polovinu nakrájených hub. Mírně osmahneme, zalijeme vodou, vložíme rybu a pečeme v troubě do měkka. Porce kapra dáme na talíře, ozdobíme plátky citrónu, nadrobno nasekanými vejci, zbývajícími houbami a pažitkou.

Kapr na kmíně

600 g kapra, sůl, kmín, hladká mouka, 50 g sádla, 30 g másla

Osolené a okmínované porce kapra mírně poprášíme moukou a pečeme na sádle po obou stranách do měkka. Sádlo po pečení zředíme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Upečené porce ryby dáme na talíř a přelijeme šťávou.

Kapr podle Petra Voka

800 g kapra, 120 g slaniny bez kůže, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, paprika, 60 g oleje, rybí vývar

Porce ryby protkneme slaninou, osolíme, očesnekujeme, opaprikujeme a pečeme na oleji pod pokličkou. Během pečení podléváme kapra rybím vývarem.

Kapr po čínsku

800 g kapra, sůl, 2 g celého zázvoru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 150 g oleje, 30 ml sojové omáčky, 20 g škrobové moučky

Den předem namočíme celý zázvor, aby nabobtnal a změkl. potom cibuli , česnek a zázvor nasekáme na drobno a zpěníme na rozpáleném oleji. Vše zalijeme sójovou omáčkou. Osolené porce kapra nařízneme napříč a potřeme máčenou škrobovou moučkou. Rybu vložíme do druhé poloviny rozpáleného oleje a smažíme, až je povrch tvrdý a křehký. Porce vyjmeme, zalijeme horkou omáčkou a podáváme.

Kapr po mlynářsku

600 g kapra, sůl, hladká mouka, citrón, 50 g oleje, 30 g másla, worcesterská omáčka

Porce kapra mírně nařízneme, osolíme, poprášíme moukou, pokapeme citrónovou šťávou a pečeme zvolna na oleji. Během pečení poléváme šťávou. Po upečení dáme rybu na předehřáté talíře. Do šťávy přidáme kousek másla a když zrůžoví, přidáme několik kapek citrónové šťávy a worcesterskou omáčku. Takto připravenou šťávou přelijeme rybu na talíři.

Kapr na rožni s jalovcem

1 000 g kapra, 1 citrón, sůl, olej, tatarská omáčka, česnek, pepř, petrželka, jalovec, Eidamská cihla, máslo

Očištěného kapra rozdělíme na poloviny v páteři a potom na porce asi 4 cm široké. Rozetřeme česnek se solí, přidáme pepř a smícháme s rozdrceným jalovcem a máslem. Porce kapra potřeme nejprve sójovým olejem, potom připravenou pastou, zakápneme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet asi hodinu. Potom grilujeme z každé strany asi 3-4 minuty. Porce kapra klademe na teplý talíř, pokapeme tatarskou omáčkou. Podáváme s hranolky, které posypeme strouhanou Eidamskou cihlou a ozdobíme petrželkou.

Krakovské ragú

600 g kapra, 5 stroužků česneku, 5 g papriky, 12 g zázvoru, sůl, 60 g oleje, 50 g másla

Rybu zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky 5x3 cm. Z třeného česneku, papriky, zázvoru, soli a oleje připravíme směs, kterou připravené porce ryby potřeme. Rybu srovnáme na sebe a necháme asi 24 hodin odležet v chladničce. Pečeme po obou stranách na másle do růžova.

Pikantní kapr

800 g kapra, 150 ml červeného vína, 1 malá cibule, 80 g kořenové zeleniny, sůl
Omáčka : 100 g majonézy, sůl, pepř, cukr, 1/2 citrónu, petrželka, 1 sladkokyselá okurka, 100 ml smetany

Kolečka zeleniny a cibule povaříme společně s vínem v osolené vodě. Do vývaru vložíme porce kapra a vaříme asi 10 minut. Rybu opatrně vyjmeme, vložíme na předehřátou mísu a přelijeme majonézovou omáčkou.

Majonézu osolíme, okořeníme, případně přisladíme a ochutíme citrónovou šťávou. Přidáme sekanou petrželku a okurku a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu. Do majonézové omáčky můžeme místo okurky a petrželky přidat nastrouhaný křen.

Novinky